Latest News
Thursday, June 14, 2012

Cara Nak Buang Dan Kembalikan Navigation Bar

Saje je aku buat tutorial ni.. ada sesetengah blogger tak suka dengan navigation Bar ni ada kat ruangan atas di blog diorang. Ini adalah cara buang navigation bar dan cara kembalikan navigation bar. Ada yang tahu ada yang tak tahu macam nak buang dan nak kembalikan navigation bar ni. Ikuti tutorial simple kat bawah ni.

Kalau tak tau jugak apa itu navigation bar sila rujuk gambar rajah di bawah (mcm time sekolah pulak)

Kalau tak jelas lagi rujuk yang ni plak..
Ok, kita start tutorial bagaimana nak buang  benda ni daripada ada kat atas blog kita? dan begitu sebaliknya lah.. kalau yang dah sememangnya tak ada tapi nak adakannya pula dalam erti lain mengaga-ngada la..

  1. Login kat blogger account korang.
  2. Klik Design.
  3. Klik Edit HTML.
  4. Sila Tick kat Expand Widget Templates
  5. Tekan keyboard  CTRL+F dan cari kod ni :  ]]></b:skin>
Dah jumpa ? salin kod di bawah ni dan paste kod ni sebelum kod di atas tadi.

#navbar-iframe,#navbar { display: none !important; }
 
Maka dia mesti akan kelihatan seperti ni ..

#navbar-iframe,#navbar { display: none !important; } ]]></b:skin>
 
Dah siap Save !! 

Nota: Kalau nak pasang balik atau nak kembalikannya semula, sila padam je kod tu dan navigation bar tu akan kembali lah.. dan begitu jugalah sebaliknya...

INCOMING SEARCH TERM :

cara buang navigation bar, cara kembalikan navigation bar
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

4 comments:

  1. @Mk Syahir
    WA X BERAPA OK LA BRO.. mohon mahap klu slow.. wa baru blh gerakkan jari jemari ni.. esok lusa wa tak tau lagi bro..

    ReplyDelete
  2. tp bg aku ok jaa... sbb shoetcut kalo nak post entry...

    ReplyDelete
  3. tp korn ada yg x suka.. mcm aku pon x suka gak asalnya.. skrg dah macing dgn template terus jd suka.. tutorial ni sebenarnya ada double meaning.. nak buang dan cara nak kembalikan.. mcm template aku ni asalnya x ada menda tu.. bila buang jek kod tu baru la dia muncul.. :)

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Cara Nak Buang Dan Kembalikan Navigation Bar Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa