Latest News
Sunday, October 21, 2012

WIDGET RANDOM SURAH

Assalamualaikum..


Baru je selesai membina satu widget random surah-surah Al-Quran Al-qarim.. mengapa widget ini terbina? tak perlu tanya.. sebaliknya tanyalah "Mengapa setiap Blogger memasang Iklan Nuffnang?"

Sebagai seorang hamba yang entah di mana nanti kita di sana. Aku amat-amat berharap agar widget ni memberi manfaat kepada kita semua baik pada yang menyalin dan memasang di blognya ataupun yang sekadar membacanya sahaja. Tiada paksaan.. nak pasang boleh tak nak pon tak apa.

Ramai orang bukan Islam bila membaca Al-Quran dengan memahami maksudnya mereka terbuka hati dan kembali ke pangkuan Islam. Mereka ini lebih bertakwa dengan memahami Al-Quran. Kita yang lahir dalam masyarakat Islam seharusnya rasa rendah diri dan malu kerana masyarakat kita kebanyakkannya tidak memahami Al-Quran dan ini menyebabkan banyak gejala sosial berlaku di akhir zaman ini.

Dari surah Al-i-Imran, ayat 7 :
 Dia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat “Muhkamaat” (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “Mutasyaabihaat” (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) – adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran.

 Salin kod ini dan pasangkan di sidebar korang,


<div style="border: 2px dotted green;"><script language="JavaScript" src="http://silence-blogz.googlecode.com/files/widget-surah2.js">
/*Sila pasang kod ini di sidebar blog anda.Mengubahsuai script ini akan menyebabkan
ianya gagal berfungsi.Original Random Surah script by Potia(silenceblogz.blogspot.com)*/</script></div>

D E M O

INCOMING SEARCH TERM :

random surah widget, widget random surah, javascript random surah, widget untuk blog
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

51 comments:

  1. widget blog yg amat hebat...dari segala widget2 yg lain...

    ayie dah letak di blog...terima kasih potia...semoga Allah membals segala usaha kamu. :)

    ReplyDelete
  2. dah siap pasang .. thanks abg potia :)

    ReplyDelete
  3. nak ambil letak di blog.. tq potia :)

    ReplyDelete
  4. @Ayie Abas tq bro... ingat x ada sambutan... tp rasanya berapa kerat jek yg suka benda2 mcm ni kan?

    ReplyDelete
  5. @♥ NurShamira ♥ tq mira... antara org yg byk bagi sokongan kat silenceblogz... mekasih byk2 ok

    ReplyDelete
  6. @Aida Omar :) tq aida... ni otai blog ni.. antara blog designer pompuan yg di kagumi... x ramai pompuan suka bidang ni...

    ReplyDelete
  7. curik curik code dia yeeehaaa!!

    ReplyDelete
  8. da letak kat blog...heheh...thanks....=)

    ReplyDelete
  9. wa share ye bro..thanks a lot..hanya Allah yang mampu membalasnya

    ReplyDelete
  10. Thanks or this widget ye dik...

    ReplyDelete
  11. wah...nk pasang jugak..mintk kebenaran ambik..hehe

    ReplyDelete
  12. waa , nice widget :') i use it already :) aku buat tutorial pasal ni oke :) will credit to u . :)

    ReplyDelete
  13. potia... kat ppp tu boleh letak tak?? :) nak juga buat kebaikan dalam blog...

    ReplyDelete
  14. Bagus...bagus...bagus... secara tak langsung ....baca jugak benda tu kan.... tapi lagu ni sodap... i like...

    ReplyDelete
  15. moga Allah membalas usaha kamu..

    *tetiba terfikir, aku nak panggil ko apa ye?? nak panggil abg, potia or aku-ko? confius jap.. maklumlah baru berkenalan... :)*

    ReplyDelete
  16. terima kasih abg potia utk semuanya.. moga2 ilmu ni dapat dimanfaatkan utk semua orang..
    ~tahniah sbb dah berjaya menambah nilai hidup org lain..

    ReplyDelete
  17. nk letak di blog juga.. mohon ceduk ya admin..^_^

    ReplyDelete
  18. erm.. cuma ayat surah tu kecik bebenor..hehehe leh ubah tak?

    ReplyDelete
  19. @azstoryayat dia auto mengikut saiz font di blog awk

    ReplyDelete
  20. @PotiaCasaDelarossa owh yeke.. pening lagi la nak menukar saiz font..hehehe

    ReplyDelete
  21. nice..nak cubalah.Terima kasih :D

    ReplyDelete
  22. semoga Allah membalas jasa dan usaha admin~! Amen..

    mohon curik ya hehe :D

    ReplyDelete
  23. Widget yang amat berguna :), saya ambik yea ..

    ReplyDelete
  24. First time masuk sini.. oke, jatuh hati dgn isi2 dalam blog ni.. :)

    btw, surah ni akan bertukar tiap hari eh?
    apa2 pun, still nak pasang jugak.. syukran :)

    ReplyDelete
  25. As salam.
    Bagaimana nak buatkan supaya tulisan ayat al-qurannya besar lagi? terima kasih

    ReplyDelete
  26. @ieta tulisan ayat tu bergantung kepada template yg eita gunakan...

    ReplyDelete
  27. assalamu'alaikum..terima kasih berkunjung ke blog saya dan komen yang memberangsangkan..saya suka dengan widget saudara..semoga banyak yang dapat mengambil manfaat dari usaha ini..semoga Allah merahmati saudara jugak..

    ReplyDelete
  28. i'm the first commentor on 2014. Hikhik. First time terjah sini. Dah try letak kat blog. Tapi mcm tak center je ayat Quran tu. Tp, takpelah. atleast dpt baca. an an an? Thanks a lot :)

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: WIDGET RANDOM SURAH Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa