Latest News
Sunday, July 22, 2012

CARA PASANG SITEMAP SEO PADA BLOG

CARA PASANG SITEMAP SEO PADA BLOG

cara pasang sitemap
KEPENTINGAN SITEMAP.
Sitemap adalah halaman atau page yang perlu ada pada sesebuah blog.Tips dan tutorialmengenai cara memasang sitemap ini adalah khas untuk pengguna blogspot.
Untuk pengguna wordpress kebanyakan sudah sedia maklum mengenai sitemap dan cara memasangnya.

APA ITU SITEMAP?
Sitemap adalah page atau halaman pada blog yang akan menunjukkan struktur yang ada pada blog kita yang mana akan memudahkan laluan search engine atau enjin carian untuk crawl atau melawat page sesebuah blog. Disamping ianya berguna untuk meningkatkan SEO sesebuah blog, sitemap juga membantu dan memudahkan pembaca untuk merujuk atau mencari sesuatu maklumat di blog kita. Kebiasaannya page ini akan diletakkan dibahagian menubar seperti yang boleh dilihat pada menubar pada blog ini. (atas sebelah kanan).

CARA MEMASANG SITEMAP.

Pertama sekali kenalah login dulu.. lepas tu pergi buat satu page dan namakan page tersebuat sebagai "SITEMAP" kemudia copy dan paste kan kod di bawah ni dengan menggunakan HTML bukan COMPOSE ok. Dah siap buat tu klik PUBLISH tak perlu preview pun tak apa. Nak priview pon boleh juga.

APA YANG PERLU DI UBAH?
Lihat kod dibawah baik-baik, apa yang perlu anda ubah atau edit cuma tulisan yang bewarna biru sahaja. Gantikan LINK-ANDA (yang warna biru sahaja) tersebuat kepada URL blog korang.

Kepada yang guna Custom Domain (cintoh: blogaku.com)sila tambah www di hadapan dan kelihatan seperti ini www.blogaku.com.

KOD SITEMAP YANG PERLU DISALIN
<script src="http://silence-blogz.googlecode.com/files/sitemap%20for%20blogger.js"></script><script src="http://LINK-ANDA.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

DEMO SITEMAP SILA KLIK LINK DIBAWAH
Demo SiteMap
Nota: Diharap dengan adanya siteMap ni, blog anda akan lebih  mesra "Search engine optimization (SEO)". selamat mencuba. Jika ada sebarang masalah sila rujuk kepada admin.

INCOMING SEARCH TERM :

CARA PASANG SITEMAP SEO PADA BLOG, cara nak buat sitemap, cara mudah nak buat sitemap blog
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

14 comments:

  1. blurrr, x faham.


    kepala dah pening and tgh selsema skrg, kena baca balik esok baru paham.

    ReplyDelete
  2. @LaLa mhdnorklik demo dan lihat apa itu sitemap awk akan paham

    ReplyDelete
  3. Potia, PPP nak buat tapi if involve ngan HTML susah sket... sbb PPP nyer HTML mcm len la... ari tu pernah nak add sumthing guna HTML terus kena hacked since then x berani dah nak usik HTML tu.. so memang ketinggalan le blog ku nampaknya :/


    heran bin ajaib :P http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/heran-bin-ajaib-he-he-he.html

    ReplyDelete
  4. nak try wat site map.. =)~!!

    ReplyDelete
  5. master seo.. haha.. potia buatkan ? :*

    ReplyDelete
  6. dia listkan entry2 yang mesra SEO eh potia?

    ReplyDelete
  7. @paripariputihX susah pon benda ni PPP.. Cuma buat pagi dan paste jek menda tu... Dan save .. Siap.. Kan senang...

    ReplyDelete
  8. @CekbOlat-bOlatBkn potia buat bulat2.. Potia just edit2 jek

    ReplyDelete
  9. @Aida OmarDia akan senaraikan semua entri kita DGN cara SEO friendly

    ReplyDelete
  10. Terima kasih! saya berhasil buat sitemap. tq tq tq :)

    ReplyDelete
  11. nsib baik aku dh buat sitemap ni..hu3

    ReplyDelete
  12. kalo dah ada sitemap, nak buat 1 lagi bleh ke?

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: CARA PASANG SITEMAP SEO PADA BLOG Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa