Latest News
Tuesday, August 14, 2012

HARI TANGAN KIRI ANTARABANGSA - LEFTHANDERS DAY


Siapa yg tangan kiri (lefthander) di sini atau sesetengah orang panggil tangan kidal? Anda sepatutnya berbangga kerana anda mempunyai hari sendiri. Ini adalah kerana tarikh 13 Ogos setiap tahun merupakan Hari Tangan Kiri Antarabangsa atau Lefthanders Day. 13 Ogos adalah ditetapkan Hari "Lefthanders" Antarabangsa oleh "Lefthanders Antarabangsa". Ia pertama kali diraikan pada 13 OGOS 1976. Seperti namanya, ia adalah bertujuan untuk menggalakkan kesedaran terhadap kesulitan yang dihadapi oleh "si kidal" di dunia ini yang lebih banyak orang menggunakan tangan kanan. Ia meraikan keunikan dan perbezaan mereka yang terdiri daripada 7-10 peratus daripada penduduk dunia.
I'm proud to be lefthander..

Nak tau siapa lagi tangan Kidal kat dunia ni yang tersohor selain aku (tersohor ke aku? ekekek..)? mereka ni teramatlah popular;



  1. Barack Obama – US President
  2. Bill Gates – founder of Microsoft
  3. Benjamin Netanyahu – Prime Minister of Israel
  4. Oprah Winfrey – TV personality and media owner
  5. Hugo Chavez – President of Venezuela
  6. Michael Bloomberg – New York Mayor
  7. Fidel Castro – President of Cuba (up to 2008)
  8. Bill Clinton – past US President
  9. David Cameron – UK Prime Minister
  10. Felipe Calderon – President of Mexico




id you know that August 13th is International Left-Handers Day? Chances are that President Barack Obama, to say nothing of quite a few of his predecessors, knows it. Why? Because he — like five of the last seven presidents — is a lefty. (And we’re not talking about politically.)
Obama, Bill Clinton, George H.W. Bush, Ronald Reagan and Gerald Ford are or were left-handed — quite the statistical anomaly, considering that only about 1 in 10 people worldwide prefer using their left hands.
(PHOTOS: Oval Office Secrets from Truman to Obama)
Naturally there is a website to teach you everything you needed to know about Left-Handers Day. It turns out that 1 in 4 Apollo astronauts were left-handed, as were 4 of the 5 original designers of the Macintosh computer. When it comes to twins, one of them has a high chance of being left-handed, and lefties are believed to be especially good at the likes of tennis, baseball, swimming and fencing.
Other famous lefties include Prince William, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova and Nicole Kidman.
There’s also a more serious side to the day, which spreads awareness about the special needs of left-handed kids. Also, lefties are far more likely to develop schizophrenia than right-handers, for reasons not well understood.
But in an election year, the main question seems to be one of politics. Does the trend give Obama-Biden (lefty-righty) an edge over Mitt Romney and his newly chosen vice presidential candidate, Paul Ryan, who are both right handed? Maybe Romney or Ryan should start signing things with his left hand, just to even the odds.
Kelebihan orang kidal:


Nota : Perghhh.... aku tak tau pun selama ni ada hari untuk meraikan orang kidal macam aku ni.. ekekek... Sape lagi kidal kat sini??.. kalau kidal sila kembangkan hidung korang ke tahap maksimum ok.. ekekek...

INCOMING SEARCH TERM :

hari tangan kidal antarabangsa, left handers, tangan kiri,
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

14 comments:

  1. alhamdulillah, sekurang2nya masih ada yg menghargai si kidal ni.. saya salah seorang yg mengalami kesukaran berhadapa dgn si mereka-meraka yg konon2nya hebat bertangan kanan ni..
    ~selamat hari kidal sedunia ;) kita hebatkan!

    ReplyDelete
  2. Potia dengan kembang hati dan lubang idong PPP angkat tangan YES! I'M A "LEFTHANDER" ^.^ SELAMAT HARI KIDAL UTK KITA 2 HA HA HA KO HADE??

    ReplyDelete
  3. saya boleh menulis menggunakan kedua2 tgn..even primary hand pn dh jadi kiri skarang..hehe..pe2 pn selamat hari kidal untuk man kidal!

    ReplyDelete
  4. gua si kidal yang tegar dan susahmati. haha

    gua bangga bila dapat buat multi tasking. seperti makan sambil belajar, makan sambil msg, makan sambil typing. weeee. bangga2

    ReplyDelete
  5. Owh tu multi tasking...maknanya wa pon sama la mcmtu.. Kdg wa berak sambil makan... Berak sambil main game... Ekekekekeek...bangga wa kidal...

    ReplyDelete
  6. @babycomelSama ke...tahniah utk kita semua sbb ada hari kita sendiri ekekek...

    ReplyDelete
  7. @paripariputihWow... Ye ke? Tak sangka plak PPP pon kidal gak ye... Tahniah utnk kita... Hekekeke

    ReplyDelete
  8. wa tunggu jugak komen dari man kidal :p

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: HARI TANGAN KIRI ANTARABANGSA - LEFTHANDERS DAY Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa