Latest News
Sunday, September 30, 2012

CARA BUAT MENU DROP DOWN DI BLOG

Cara buat menu drop down
Ada yang bertanyakan macam mana Cara nak buat Menu Drop Down di Blog ? di sini cara mudah untuk buat menu drop down di blog, sesuai untuk di pasang di sidebar blog yang mempunyai ruang yang agak terhad. 

Kod HTML Menu Drop Down adalah seperti di bawah :


<form><select name="menu" onchange="window.open(this.options[this.selectedIndex].value,'_blank')"
size=1 name=menu>
<option />Menu Drop Down Anda
<!-- tukar link kepada link yang anda inginkan -->
<option value="http://silenceblogz.blogspot.com/" />SilenceBlogz
<option value="http://www.google.com" />Google.com
<option value="http://sites.google.com" />My Site Google
<option value="http://info-minda.blogspot.com" />Blog Info Minda
</select></form>
  • *Apa yang perlu anda lakukan cuma tukar sahaja link yang bewarna merah kepada link yang anda inginkan.
  • *Boleh di pasang di sidebar blog.. Di dalam entry pon boleh jika nak buat review blog yang melibatkan link blog yang banyak.
  • *Nak letakkan link rakan blog anda banyak-banyak di sidebar pun boleh sebab menjimatkan ruang.
  • *Boleh juga anda letakkan link dalaman blog anda sebagai shortcut url.


 Demo Menu Drop Down adalah kelihatan seperti di bawah ini :

INCOMING SEARCH TERM :

Cara buat Menu Drop Down di Blog, HTML buat menu drop down
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

8 comments:

  1. ko lambat bagitau.hehehe.dulu aku tercari2 koding ni, tapi tak jumpa2. sebab aku tak tau nak search apa utk koding ni..

    ReplyDelete
  2. good nite potia... you were tagged here feel free to read it :)

    http://paripariputih.blogspot.com/2012/09/nite-nite-peps-catch-ya-tomorrow.html

    ReplyDelete
  3. menu drop down tu cam kt sebelah tu eh??

    ReplyDelete
  4. @boni kacak ekekeke.. bkn aku bagitau lambat.. tp ko lambat tanya ekekek... ni aku buat pon sbb org tanya ekekek

    ReplyDelete
  5. @paripariputih Potia akan baca bila guna HP.. guna pc x leh nnt hang

    ReplyDelete
  6. @baby comelBukan kat sebelah lah syg.. tp kat atas tu.. kan ada tulis DEMO

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: CARA BUAT MENU DROP DOWN DI BLOG Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa