Latest News
Friday, September 21, 2012

Cara Buat Redirecting Pada Blog


Berikut adalah tutorial atau Cara buat redirecting pada blog. Apa itu "Redirecting" ? secara simple kita panggil Pengalihan dari satu link ke satu link yang lain. Sebagai contoh di blog anda mempunyai "Page" yang anda link kan ke satu blog atau website yang lain. Apabila pengguna blog masuk ke page tersebut dalam tempoh tertentu ianya akan membawa blogger tersebut akan di bawa ke blog atau website lain seperti mana yang anda set di Javascript seperti di bawah.

Kita namakan dia sebagai;

JavaScript Redirect

Kaedah biasa tanpa kiraan masa.

<script type="text/javascript">
<!--
window.location = "http://www.google.com/"
//-->
</script>

JavaScript Time Delay

Kaedah kedua menggunakan sistem delay (kiraan masa).

<script type="text/javascript">
<!--
function delayer(){
    window.location = "http://www.google.com/"
}
//-->
</script>
<body onLoad="setTimeout('delayer()', 5000)">
<h2>Tajuk Page Yang Akan Di Hantar!</h2> 
<p>Description: anda akan dibawa ke link 
lain selepas 5 saat!! tunggu!!</p>

Cara-cara pengubahsuaian kod javascript 

  • Link http://www.google.com/ yang bewarna merah anda boleh tukarkan kepada link yang ingin anda
  • Manakala nombor (5000) yang bewarna biru adalalah jangkaan masa yang di ambil untuk Redirecting atau tempoh menunggu sementara mereka membaca tajuk yang bewarna Pink dan Description yang bewarna hijau akan tetapi anda masih boleh mengubah jangkaan masa tersebut seperti berikut :

    5000 = 5 saat
    3000 = 3 saat 
    Dan setrusnya..

    Untuk Demo  Cara Buat Redirecting Pada Blog ini sila KLIK DI SINI.. selepas anda buka blog berkenaan dalam kiraan 5saat anda akan dibawa ke blog lain.
    Nota : Cara Buat Redirecting Pada Blog ini sesuai bagi mereka yang ada banyak blog. Banyak lagi kaedah atau cara redirecting ni..Ini adalah salah 2 cara sahaja yang kebiasaan di gunakan.

INCOMING SEARCH TERM :

Cara Buat Redirecting Pada Blog, tutorial blog, javascript redirecting
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

10 comments:

  1. ok boss ha ha ha tapi haram sepatah den x paham... >..<

    ReplyDelete
  2. bencinye tengok java :( . gua dah takleh nak pefom utk java. jadi blurr, tambah2 semalam time nak buat esaimen, fail tertinggal. lagi lah frust.

    ReplyDelete
  3. kiranya kod ni masukkan dalam widget html kan?

    ReplyDelete
  4. @paripariputih nak paham bukan payah pon.. buat satu page .. klik "Blank Page" copy kod diatas dan tukar kan link google tu kpada mana2 link.. dan save.. pastu bukak page tadi tunggu apa akan terjadi.. thats all.. dah tau apa terjadi.. pasti PPP paham punya

    ReplyDelete
  5. @piraaa ala lu terer la wa tau.. saje jek lu wat2 blurr

    ReplyDelete
  6. @boni kacak bukan bro.. kena wat page.. klu letak kat sidebar HTML dia aka ke blog atau link yg kita set tu.. sian org nnt dok syok usha blog lu tetiba dihantar ke blog lain...

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Cara Buat Redirecting Pada Blog Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa