Latest News
Friday, September 28, 2012

CARA BUAT SITEMAP | CARA MUDAH BUAT SITEMAP

Malam ni agak memboringkan, terdetik nak buat satu perkongsian mengenai Sitemaps atau ataupun Daftar isi blog. Potia nak kongsi Cara buat sitemap atau cara mudah buat sitemap

Apa pentingnya Sitemap ? apa gunanya Sitemap ni?
 Itulah pertanyaan yang selalu ditanyakan. Pentingnya Sitemap ni adalah kerana Sitemap dapat memudahkan enjin carian Google mencari dan index laman blog atau web anda dengan cepat dan mudah. Menggunakan Sitemaps mempunyai banyak manfaat, bukan sahaja navigasi yang lebih mudah dan keterlihatan lebih baik oleh enjin carian. Sitemaps menawarkan peluang untuk memberitahu enjin carian dengan serta-merta tentang sebarang perubahan pada laman anda. Sudah tentu, anda tidak boleh mengharapkan bahawa enjin carian akan tergesa-gesa segera kepada indeks muka surat berubah anda tetapi pastinya perubahan akan akan di indeks lebih cepat, berbanding apabila anda tidak mempunyai sitemap.

Apabila anda mempunyai sitemap dan mengemukakan kepada enjin carian, anda bergantung kurang pada pautan luar yang akan membawa enjin carian ke laman web anda. Peta tapak walaupun dengan pautan tidak kemas dalaman – misalnya jika anda secara tidak sengaja telah dipecahkan pautan dalaman atau muka surat yang tidak boleh akan dicapai dalam cara lain.

BAGAIMANA CARA NAK BUAT SITEMAP?

Mudah saja caranya semudah ABC. macam biasalah mesti login dan ke Dashboard.

kemudian klik PAGE. Buat New Page dan namakan atau tajuknya sebagai "sitemap" (huruf kecil sebaiknya)
 
Kemudian Copy dan Paste kod ini  menggunakan HTML (bukan compose)

<script src="http://silence-blogz.googlecode.com/files/sitemap%20for%20blogger.js">
</script>
<script src="http://LINK-ANDA.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script>

Perlu di ingatkan, bagi yang menggunakan custom Domain contoh :
blogaku.com anda mestilah menambahkan www di bahagian depan dan ianya akan kelihatan seberti ini www.blogaku.com dan kepada para pengguna blogspot tiada apa-apa perubahan yang perlu dilakukan.

Berbalik kepada Cara nak pasang Sitemap ni. setelah paste kod yang di berikan diatas, silahlah edit dan masukkan link anda bagi menggantikan LINK-ANDA (tulisan merah) kepada link blog anda.
Dah siap edit kemudian save.

Demo Sitemap yang lengkap sila klik Demo Sitemap ini.
Untuk info lanjut sila rujuk Cara Pasang Sitemap SEO pada blog

Menyusur nanti Cara nak buat Sitemap menggunakan XML files dan Cara nak submit Sitemap di Webmaster Tools.

INCOMING SEARCH TERM :

Cara buat sitemap, cara mudah buat sitemap, BAGAIMANA CARA NAK BUAT SITEMAP, Cara nak submit Sitemap di Webmaster Tools
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

14 comments:

  1. memang sangat2 penting sitemap ni..

    ReplyDelete
  2. @boni kacak Ye bro.. ada sitemap senang Google Bot nak detect entry dan di indexkankan dgn cepat kat search ingine.. klu wordpress dia dah lengkap dgn Plugin.. that why lah wordpress lebih maju

    ReplyDelete
  3. ok ni peta apa ni.. eh.. bukan peta dunia tu ek ha ha ha... nanti pelan2 nak buat..

    singgah malam sini potia :)

    ReplyDelete
  4. membaca paham, tp bila nak buat confirm xpaham.. adoiyaii, budak kecik tadika betul la saya ni kan. map tu cam gps eh abang potia? hehe

    ReplyDelete
  5. yeayy..ittew dah ade sitemap ni..masyeh abam potia sayam..

    *gedik mintak tapak

    ReplyDelete
  6. trima kasih sgt2.. Mmg lgkah kanan lah sy mlm neh kt cni.. Mybe esk trjah lg utk tuto neh. Skg taley wt lg sb guna talipon.. Kih3

    ReplyDelete
  7. Salam amy.. aida ambil eh code sitemap amy nie.. memang lama dah cari tuto nie. thankz amy penjelasan dan tuto yg sangat mudah difahami :)

    ReplyDelete
  8. mee dah buat .. terima kasih sangat2 ! :)

    ReplyDelete
  9. terbaik....kathy dah wat tuto kat blog kathy,siap kredit kat silenceblogz...tqvm..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih abg potia ...saya punya dah menjadi hou yeaaaa! :))

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: CARA BUAT SITEMAP | CARA MUDAH BUAT SITEMAP Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa