Latest News
Monday, September 24, 2012

Cara mudah pasang Youtube Di Blog Tanpa Embed Code

Cara mudah pasang Youtube di blog tanpa Embed code yang di salin (copy dari Youtube) cara ini lebih mudah dan tidak perlukan banyak kerja. Ianya tidak perlu anda menyalin kesemua termasuk Flash player version yang terdapat dalam embed kod Youtube tersebut.. Cara pasang Youtube di blog tanpa embed

kod adalah seperti di bawah :
<iframe width="420" height="345"
src="http://www.youtube.com/embed/DFwaeK6CWPg">
</iframe>

Ianya simple dan ringkas tapi fungsinya sama seperti anda menyalin kesemua kod yang terdapat di dalam Youtube. Apa yang anda perlu buat cuma salin Link atau URL yang bewarna merah sahaja. Bagaimana nak dapatkan link yang bewarna merah?
Mula-mula buka Youtube.com dan search apa-apa sahaja video yang anda inginkan kemudian salin Kod Link seperti gambar di bawah yang di highlight kan:

Contoh link Youtube Video dari Shiela Amzah.

 Demonya seperti di bawah
 
Saiz kelebaran dan ketinggian anda boleh ubah mengikut kesukaan diri masing-masing dengan hanya edit nombor di kod yang diberikan yang bewarna biru.

Selamat Mencuba !!

INCOMING SEARCH TERM :

Cara mudah pasang Youtube Di Blog Tanpa Embed Code
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

9 comments:

  1. he he he macam kenal jer sapa yg suka taruk kod lau nak share vid kat you tube... den le tu kan?? =..=

    ha ha ha tq potia.... ni betul2 dah macam port google dah blog potia ni :) sume ada >..<

    ReplyDelete
  2. @paripariputih yg ni lain PPP.. kan kod Youtube tu panjang berjela... lagi satu klu nak share video Youtube di FB PPP cuma kena paste link yg ada dlm kotak di dalam image kat atas.. baru lah di jadi elok.. tak keluar semua <iframe tu semua... :)

    ReplyDelete
  3. Nice sharing kawan.. selama ni saya amik saja embed kod... kalau dah ada cara senang.. boleh la ikut.. Terima kasih ya!

    ReplyDelete
  4. wah..ada jugak koding dia ye.. thanks bro :)

    ReplyDelete
  5. @boni kacak mesti ada bro... ekekek.. saje jek nak wat tuto yg ada kelainan... dia lebih ringan.. sbb dia tak load via flash vision..

    ReplyDelete
  6. owh, org baru tau hari ni tentang youtube2 ni.. terima kasih utk cucur sedap ni abang :)

    ReplyDelete
  7. dofollow sini

    tq info.. akak nak cuba sebab time nak masukkan video uai x menjadi la plak..

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Cara mudah pasang Youtube Di Blog Tanpa Embed Code Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa