Latest News
Sunday, August 04, 2013

Tutorial Buat Text Bergerak | Marquee Code

Tutorial Buat Text Bergerak | Marquee Code | Berikut adalah cara atau Tutorial untuk buat Text bergerak dengan menggunakan HTML Marquee Code. Mungkin ada yang kurang tahu dengan kod-kod ini sebelum ni. Disini terdapat beberapa jenis Marquee code yang mana anda boleh membuatkan Text di blog anda bergerak-gerak seperti contoh di bawah ini. Disini di sertakan jenis-jenis Marquee Code, Code Marquee dan Demo Marquee sekali. Sila ikuti Tutorial di bawah.

Tutorial Buat Text Bergerak | Marquee Code
Tutorial Buat Text Bergerak | Marquee Code


Jenis-jenis Marquee Sila Salin Kod Marquee Contoh atau Demo Marquee
Slide-in text: <marquee behavior="slide" direction="left">
Text Slide-in text di sini
</marquee>
Text Slide-in text di sini
Continuous scrolling text: <marquee behavior="scroll" direction="left">
Text Continuous scrolling anda di sini
</marquee>
Text Continuous scrolling anda di sini
Text bouncing back and forth: <marquee behavior="alternate">
Text bouncing back and forth anda di sini
</marquee>
Text bouncing back and forth anda di sini
Text Scrolling Upwards: <marquee behavior="scroll" direction="up">
Text upward scrolling adna di sini
</marquee>
Text upward scrolling adna di sini
Change the Scrolling Speed: <marquee behavior="scroll" direction="left" scrollamount="1">
Slow scroll speed</marquee>
<marquee behavior="scroll" direction="left" scrollamount="10">
Medium scroll speed</marquee>
<marquee behavior="scroll" direction="left" scrollamount="20">Fast scroll speed</marquee>
Slow scroll speed Medium scroll speed Fast scroll speed


Apa yang perlu anda buat cuma salin dan paste di ruang mana-mana yg anda inginkan di blog anda dan cuma perlu tukarkan TEXT mengikut apa yang anda inginkan. Menyusul nanti Cara membuat marquee Text dengan Backgruond color dan Marquee Image iaitu membuat Gambar bergerak.

INCOMING SEARCH TERM :

Tutorial Buat Text Bergerak, html Marquee code, marquee code, kod marquee, cara buat tulisan bergerak di blog
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

15 comments:

  1. penah buat ni. sem2 lepas utk projek web

    ReplyDelete
  2. Macam mana la potia boleh jagi "master" dalam bidang koding-mengkoding ni kan... i salute u :)

    ReplyDelete
  3. @boni kacak HTML memang menyeronokkan bro... ni baru guna text jek.. klu guna image.. perghhh lagi seronok.. yg guna image sama jek teknik dia.. cuma gantikan text dgn kod image.. semudah BBCODE

    ReplyDelete
  4. Wah boleh saya gunakan ilmu ni dalam web bisnes.. Nak letak kod pos barang banyak sangat, penuh web.. Terima kasih SB..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyusul nanti marquee text dgn bground dan marquee image

      Delete
  5. @potia casadelarossahohoho aku tunggu yg ini.. nanti dh xpayah buat ngan flash..hehe

    ReplyDelete
  6. @amir zaharibackground just guna hex color je bro... marquee image tu maknanya gambar tu bergerak ikut kemahuan kita... dia tak sama mcm flash bro

    ReplyDelete
  7. @SB macam slider ke bro? menarik..menarik..

    ReplyDelete
  8. @amir zahari tak mcm slider sgt... dia just single slider.. gambar bergerak... di banyak format... contoh 1 gambar boleh letak 2-3 link..

    ReplyDelete
  9. Bagus ni untuk mempercantik blog

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Tutorial Buat Text Bergerak | Marquee Code Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa