Latest News
Monday, October 15, 2012

Winsor McCay In Google Doodle


Salam semua sahabat dan readers sekalian, Perasan tak hari ni page google agak berlainan dari biasa? Hari ni page google meraikan seorang kartunis yang bernama Winsor McCay atau nama sebenarnya Winsor Zenic McCay.

Winsor Zenic McCay adalah seorang Kartunis Dari Amerika. Beliau bukan sahaja kartunis komik bahkan beliau juga seorang animator yang tersohor.

Antara karyanya yang popular di zaman beliau:

Gertie the Dinosaur, The Sinking of the Lusitania, How a Mosquito Operates, dan banyak lagi karyanya yang menarik. Winsor McCay banyak menyumbang idea hebat dalam animasi dan memberi impak yang besar dalam siri animasi hari ini.

Antara koleksi komiknya:


Cuba tengok dia melukis Ohsem giler..



Born: September 26, 1869, Canada
Died: July 26, 1934, Brooklyn
Spouse: Maude Leonore Dufour (m. 1891–1934)
Movies: Gertie the Dinosaur, The Sinking of the Lusitania, How a Mosquito Operates, More
Children: Bob McCay, Marion McCay

INCOMING SEARCH TERM :

google doodle, Winsor McCay
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

5 comments:

  1. patut la macam pelik jer google hari ni...

    tapi nampak cantik...

    ReplyDelete
  2. hahahaha..siot je..aku baru perasan.nampak sangat tak peka..hakhakhak

    ReplyDelete
  3. baru je perasan sbb baru ada kesempatan nk selak skirt google ni.. wah, comel la.. macam saya. kan? =>

    ReplyDelete
  4. takdi ada juga blogger lain yang post pasal ni..
    tapi still tak buka2 lagi...
    sakni baru buka.. ^_^

    ReplyDelete
  5. Kalau tengok doodle kat google mesti terus teringat kat potia.. sebab potia rajin update pasal doodle google nie.. hehe. suka baca sejarah satu2 doodle nie kat blog potia :)

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Winsor McCay In Google Doodle Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa