Latest News
Saturday, November 03, 2012

TUTORIAL: CARA BUAT FLASH LABEL CLOUD BLOG

Berikut adalah Tutorial : CARA BUAT FLASH LABEL CLOUD atau pun di kenali juga dengan nama Flash Animated Label Cloud. Contoh Flash Label Cloud ini kelihatan sperti di sidebar kanan blog ini. Atau boleh rujuk gambarajah di bawah :
flash label cloud - animated
Kelebihan flash label animated cloud :
  1. Menjimatkan ruang sidebar blog anda.
  2. Nampak lebih profesional.
  3. Lebih kemas dan padat serta menarik.
  4. Berputar atau bergerak secara animated apabila dihalakan mouse.
  5. Terlebih sudaaa....
Cara buat Flash label Cloud Animated ini mudah sahaja. Cuma Copy & Paste di Sidebar blog anda menggunakan Html.

Langkah memasang Flash Label Cloud ini adalah seperti berikut ;

  • Login
  • Dashboard
  • Layout
  • Add a gadget
  • Html/Javascript
Dan copy dan paste kan kod di bawah ;
<div id="potiaFlashContent"><p style="display:none;">Flash Labels by <a href="http://www.silenceblogz.com/">silenceblogz.com</a></p></div>
<script type="text/javascript">
/*<![CDATA[*/
var potiaFlashLabelSettings = {
    blogurl        : "http://www.silenceblogz.com",
    color          : "CCCCCC",
    hoverColor     : "333333",
    backgroundColor: "FFFFFF",
    size           : 13,
    speed          : 100,
    width          : 290,
    height         : 240,
    transparency   : true
};
/*]]>*/
</script>
<script type="text/javascript" src="http://silenceblogz2.googlecode.com/files/label_flash_cloud.txt"></script>

Bila dah paste sila tukar atau edit dan gantikan tulisan warna merah (www.silenceblogz.com) kepada link blog anda. Jika saiz menjadi kurang sesuai jangan risau anda masih boleh mengubahnya mengikut kesesuaian saiz sidebar anda dengan edit nombor yang bewarna biru seperti di atas.

Jika anda tidak gemar dengan warna Flash Label Cloud ini anda juga boleh menukarkannya kepada warna kesukaan anda dengan menukar kod warna yang berwarna Lime di atas atau membiarkannya tanpa mengubah apa-apa. (set as default)
Sila rujuk di sini untuk panduan Kod Warna
width = Kelebaran
height = Ketinggian

Dah siap sila save! dan lihat hasinya.
Selamat mencuba.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

18 blogger-facebook:

  1. kalau nak buat untuk lain boleh tak? cth komentor ke? popular post ke? gua takde tag. hue hue

    ReplyDelete
  2. @piraaa sebaiknya entry kena ada tag.. baru blh callback recentpost, popularpost via script.. so?

    ReplyDelete
  3. suka bila tengok benda tu gerak2 bila maik kat situ =)

    ReplyDelete
  4. @potia casadelarossa mmg sengaja tak buat tag, sbb tgok blog yg lama bila ada tag mcm2 keywords yg berbukan. tgok blog baru ni takda lah keywords yg luncah2 muncul. hehe. tny je kot2 ada utk versi lain selain tag

    ReplyDelete
  5. mcmana nk buang border bila hover?

    ReplyDelete
  6. @azstory dlm script takde border bro.. dia jadi border sebab flash bro...

    ReplyDelete
  7. rasa mcm lagging jer dia gerak..berat sgt ker flash tu?

    ReplyDelete
  8. suke kalau gerak2...nampak smart..hehe..kalau nak buat flash gambar mcm potia punya mcm mana pulak? ade kat atas tu..

    ReplyDelete
  9. nak komen yg tak de kena mengena dgn n3 ni boleh?? ha ha ha waa potia tak ma lagi segan tau PPP nak jengah sini.. ye le org kan nak jadi retis >..<

    good luck ya potia suk-suk lau dah fofular setanding aaron ajis.. jan le lupa kengkawan blog yg tak seberapa ni ekh hihihi... :)

    ReplyDelete
  10. pernah letak benda ala ni kat blog.. padtu buang.. haha.. sebab cam nampak serabut..
    kalau gi blog orang lain suka main2 flash label cloud tu.. ^_^

    ReplyDelete
  11. @leakedknowledge ok jek bro tak lagging pon.. btw benda ni dah di edit dah.. dia tak guna .js aku dah renovted set as text.. klu yg ori .js

    ReplyDelete
  12. @♥ Nana BamBam ♥ maksud babam apa? yg gerak2 kat atas sekali tu ke? yg tu kita panggil slider.. dia guna script carousel klu nak buat request tuto insyaAllah klu ada masa potia buat..

    ReplyDelete
  13. @miz ruha mmg agak serabut kan? tp bagi potia benda ni patut potia pasang sbb potia punya Labeling banyak sgt.. x cukup ruang klu nak guna yg standard... so this is solution la bagi potia..... mcm popular post tu potia terpaksa wat jadi colored popular post sbb nak jimat space...

    ReplyDelete
  14. @paripariputih maaf dah tolak tawaran tu sbb bayaran murah... ekekekek demand tau

    ReplyDelete
  15. ayie pun dulu pernah buat flash label cloud ni kat blog PGGP tapi lepas tu buang balik atas sebab2 tertentu...tapi suka tgok kat blog lain...haha

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: TUTORIAL: CARA BUAT FLASH LABEL CLOUD BLOG Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa