Latest News
Thursday, December 06, 2012

CARA BUAT DISABLE RIGHT CLICK DI BLOG

Berikut adalah cara buat disable right click di blog. Masih kurang paham? sila rujuk gambarajah di bawah ;
Nampak tak mesej akan keluar jika sesiapa cuba right click di blog anda. Ikuti cara buat disable right click di bawah;

  1. Login Dashboard.
  2. Layout.
  3. Add a Gadget.
  4. Html/javascript.
  5. Copy dan Paste kod Cara buat disable right click di blog di bawah ini.
<!-- kod Cara buat disable right click bermula -->
<script language=javascript>
<!--
// oleh : www.silenceblogz.com
var message="TAIP PESANAN ANDA DISINI...";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>
<!-- kod Cara buat disable right click berakhir -->

Langkah seterusnya sila edit TAIP PESANAN ANDA DISINI... mengikut ayat anda sendiri. Lain-lain tidak perlu di ubah.

Kemudian Simpan/Save dan cuba right click berhasil atau tidak.
Selamat mencuba.

INCOMING SEARCH TERM :

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

7 comments:

  1. Xmau curi pape pn. Tgk2 je. Window shopping.ekekeke :)
    Thanks. Nanti nk buat kt blog...

    ReplyDelete
  2. thanks bro untuk tuto ni..hehehe

    ReplyDelete
  3. mantap bro...tutorial bermanfaat ni...

    ReplyDelete
  4. erm..hana pun xpasti ada buat ke x kat blog.hehe

    ReplyDelete
  5. klu pkai script ni, rasa2nya firefox boleh jer bypass...takpun disable javascript kt option browser..tgh pkai gak skrg script disable tu tp script dia simple cket :) apapon nice share

    ReplyDelete
  6. dulu aida ada pakai code nie.. sekarang tak dah. hehe.. kelakar je ayat potia tu. hahaha

    ReplyDelete
  7. tp, ada blogger komen, tak guna gak coz org still lg bleh highlight n ctrl v utk copy. Huhu...smpi skrg nk buang disable tu tak reti dah. Dek suka naw mencuba2... :)

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: CARA BUAT DISABLE RIGHT CLICK DI BLOG Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa