Latest News
Wednesday, December 19, 2012

CARA SETTING PROFILE DI BLOG DENGAN BETUL

Rata-rata blogger kini dah menggunakan profile sebagai google plus bukan. Tak kurang ada yang masih setia dengan profile blogger. Sepertimana yang kita sedia maklum setiap kebaikkan mesti ada keburukan. Pendek kata terpulang pada kita bagaimana cara kita nak uruskan situasi tersebut. Jadi kepentingan setting profile di blog dengan betul adalah penting.

Contoh-contoh Kebaikan dan keburukkan menggunakan profile Google plus di blog ;

KEBURUKKAN PROFILE GOOGLE PLUS
Kita tidak boleh melihat atau tahu link blognya tanpa add terlebih dahulu.
Bermaksud, kita komen beliau di entry dan berminat ingin ketahui siapakah gerangan si pengomen. Bila di klik profile amat mengecewakan. Sila lihat gambar di bawah.
Nampak tak? hasrat untuk berbalas kunjungan terbantut. Jadi biarlah ia bersemadi kat situ.

KEBAIKKAN PROFILE GOOGLE PLUS
Setiap keburukkan mesti ada kebaikkannya. Saya lebih gemar menggunakan Google Plus kerana kita boleh kongsi artikel kita secara automatik selepas kita menekan butang PUBLISH. Satu popup akan keluar dan kita hanya menekan butang SHARE sahaja. Secara automatik artikel/entry kita akan dipaparkan di Google plus.
Apa yang anda perlu buat cuma tick [./] Prompt to share after posting? seperti gambar di bawah.


So dah paham kan? that mean bila setiap kali korang update dia akan popup share secara auto. Sila rujuk gambar di bawah.
Nampak tak? korang cuma perlu tekan butang share je. Alamak senang je. Apa yg perlu korang buat cuma tmbah lagi kenalan ketegori dengan klik add more people. Sedikit sebanyak dapat meningkatkan traffic ke blog korang.

Kepada yang menggunakan profile blogger atau blogspot dinasihatkan supaya perhatikan adakah situasi ini berlaku kepada profile korang. Kalau berlaku dinasihatkan menukar setting di bahagian profile blogger korang. Apa permasalahan yang sering di alami dan sering di ambil remeh dalam hal ni adalah ketiadaan link ke blog korang. Permasalahan ni berlaku bilamana korang follow blog-blog orang lain dan apabila orang yang korang follow tu nak follow semestinya menekan gambar korang di ruangan follower bukan? apabila tekan satu popup akan keluar dan teramat mendukacitakan apabila tiada pun link ke blog korang macam gambar di bawah.
Perhatikan kita selalu hilang hala tuju bila berada seperti di dalam gambar di atas. Apa yang terjadi? semestinya orang tidak boleh ke blog korang dan korang tidak dapat di follow kembali dan kerugian 1 traffic di situ. Jangan marah kalau orang abaikan BLOG WALKING ANDA. Bertapa ruginya anda blogwalking follw sana follow sini tapi feedback amat mengecewakan.

Kesimpulannya profile di blog bukan sekadar profile.

INCOMING SEARCH TERM :

CARA SETTING PROFILE DI BLOG DENGAN BETUL
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

18 comments:

  1. wah aku baru terfikir nak buat luahan perasan pasal profile blogger yg kita takleh nampak blog tuannya....mmg ada jugak yg aku niat nak lawat blog diorg, tapi terbantut pasal takde link blog....

    yg google plus tu setakat ni aku baru jumpa satu je profile yg tak share info dia...lepas dah visit tu aku terus blur taktau nak kemana dah...haha

    PS: mcm avatar baby comel lah kat screenshot tu...

    ReplyDelete
  2. @Hatimi Tahirruddin ekekekek kantoi... saje pinjam dia punya kejap...

    ReplyDelete
  3. Haah.. Selalu sgt terjadi. Jadi hilang punca sbb xmampu nk balas jejak mereka.. Rugi kan kalau terjadi saat2 tu..
    Google+ masih byk nk kena belajar. Terima kasih cikgu :p

    ReplyDelete
  4. @baby comel terima kasih mu di pertimbangkan... ekekekek

    ReplyDelete
  5. ramai yg x tau pasal ni kan

    ReplyDelete
  6. menarik pasal google+ boleh terus share lepas post...
    bila balas jejak dah boleh terus tengok update terbaru...
    tapi ada juga yang tak buat macam tu... link blog pun tak letak... tak dapatlah nak balas jejak...

    sy masih guna profile blogspot..

    ReplyDelete
  7. pernah baca tutorial cara letak link dalam profile blogger....just nak share.

    http://dingraphic.blogspot.com/2012/11/meletak-link-dalam-profile.html

    ReplyDelete
  8. erm.. nak tanya. berhajat jugak nak psang profile google.

    tapi kan, kalau ada 2 2 profile boleh x.. profile blogger satu profile google 1. hehe

    ReplyDelete
  9. mmg pun... tgh syok2 BW dr komen yg tiba di blog kita, tb2 je takde link nk ke blog org yg komen tu. Tak jadi nak BW / follow... babai le jwbnya... :)
    psss..... sy pnya blog camtu ke?

    ReplyDelete
  10. @Ieta Mat Sa'ad ye betol tu... takkan nak search google nak cari blog dia... tak semmestinya tepat klu jumpa pon

    ReplyDelete
  11. yeahhh....entry yg berguna to me :)
    baru perasan n cepat2 kemaskan...hehehe

    ReplyDelete
  12. menarik...hehe thanx for the sharing ^__^

    ReplyDelete
  13. I like to recommend you can get a set that boosts by 2.


    Check out my site :: dumbbell set with rack

    ReplyDelete
  14. Salam..saya newbie..habis tu macam mana nak bagi orang follow kita balik kalau link kita tak keluar?tolong saya please..versi baru ni macam susah sikit la nak setting..

    ReplyDelete
  15. You will use this to compute every heart charge goal.

    Feel free to visit my blog :: bowflex select tech dumbbells

    ReplyDelete
  16. These features enable the user while using the possibility to practise 65+ work outs,
    all through the convenience with the household, and to progress
    with an upgrade possibility, when the customer
    becomes stronger.

    My blog post; just click the next site

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: CARA SETTING PROFILE DI BLOG DENGAN BETUL Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa