Latest News
Friday, December 14, 2012

TUTORIAL - CARA BUAT EMBED FLASH DI ENTRY BLOG

Di atas permintaan encik Miko aka Kopi pasta ia iaitu tuan tanah kepada encikcopypaste.blogspot.com (mohon terjahan melulu ke blog beliau) beliau minta tutorial cara buat embeded flash di entry blog.
Sebenarnya banyak versi embeded kod ni, ianya memang mudah tetapi ada yang kurang support di sesetengah browser. Antara cara mudah untuk membuat embed flash di blog adalah seperti di bawah.:

<object type="application/x-shockwave-flash">
    <param name="movie" value="myclip.swf" />
    <param name="quality" value="high" />
</object>
Kod flash embed di atas  berfungsi dengan IE, Google chrome dan Safari dan dengan Firefox perlu ada kod <object> di permulaan. Sila rujuk kod di atas.

Untuk keputusan yang lebih baik kod embed perlu di sertai dengan kod OBJECT supaya berfungsi dengan baik di setiap jenis browser. Sila perhatikan kod di bawah :

<object type="application/x-shockwave-flash" data="myclip.swf">
    <param name="movie" value="myclip.swf" />
    <param name="quality" value="high" />
    <!-- Sandwich the embed tag inside the object tag -->
    <embed src="myclip.swf" quality="high" />
</object>

Untuk ringkasan jika embed kod yang ingin di ubah saiz kelebaran dan juga ketinggiannya terutama Object yang ingin di letakkan itu adalah jenis format video atau jenis file format Swf, setelah buat percubaan di blog menggunakan HTML anda dicadangkan menggunakan kod seperti di bawah :

<object type="application/x-shockwave-flash" data="myclip.swf"
    width="550" height="400">
    <param name="movie" value="myclip.swf" />
    <param name="quality" value="high" />
</object>
Kod yang terbaru dan telah di uji memang berfungsi dengan baik di chrome dan firefox seperti dibawah;


<p align="center">
<object type="application/x-shockwave-flash" data="myclip.swf" width="550" height="400">
<param name="movie" value="myclip.swf" />
<p style="font-size:60px"><a href="http://www.silenceblogz.com/2012/12/tutorial-cara-buat-embed-flash-di-entry.html" rel="nofollow">Check this help</a></p>
</object>
</p>

Penerangan;
550 = kelebaran saiz static entry.
400 = ketinggian yang anda mahukan.
myclip.swf = file atau url flash yang ingin di pasang mesti bermula dengan http://

Demo flash video sila klik di sini

INCOMING SEARCH TERM :

cara buat embed kod, flash embed code, tutorial buat embed di entry, TUTORIAL CARA BUAT EMBED FLASH DI ENTRY BLOG
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

11 comments:

  1. yup, guna code ni dkt phone pun boleh view.. tp opera xsupport..

    ReplyDelete
  2. kat blog, aku pkai kod ni

    <p><embed align="middle" allowscriptaccess="always" height="400" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" src="http://www.YOUR-SITE-ADDRESS.com/VIDEO-NAME.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="550"></embed></p>

    ooo, keyword penting kat cni 'object'...bru aku tahu..nnt nk try test jadi ker tak.apapon TQ bro :)

    ReplyDelete
  3. dah try code yg paling bawah tu...tak jadi :(

    pkai kod tu trus tak nmpak flash kat n3

    ReplyDelete
  4. huwaaa...taktau code ni...byk nak kena belajar lg aku ni...haishh

    ReplyDelete
  5. @kopi pasta tak jadi? mungkin ajax swf outdated atau tak support kot.. try letak script ni di atas < /head > http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/swfobject/2.2/swfobject.js

    ReplyDelete
  6. @kopi pastannt aku try buat demo dgn kod yg berfungsi dengan baik punya..

    ReplyDelete
  7. @kopi pasta sini ada kod baru dgn demonya sekali http://www.silenceblogz.com/2012/12/tutorial-cara-buat-embed-flash-video-demo.html

    ReplyDelete
  8. oo.. baru tahu rupa code dia...
    selama ni pakai copy paste aje...

    ReplyDelete
  9. @miz ruha tu lah... klu org tak request mmg potia pun tak buat menda ni... potia pon belajar dari tempat lain..

    ReplyDelete
  10. banyak ilmu yg potia kongsi, tak lokek nak berkongsi ilmu.. paling penting ko rajin..hehe ^_^

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: TUTORIAL - CARA BUAT EMBED FLASH DI ENTRY BLOG Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa