Latest News
Saturday, January 05, 2013

TUTORIAL CARA MENTION BLOGGER DI BLOG POST

Kini blogspot lebih mempunyai function atau fungsi "mention" kepada yang masih tidak tahu di google plus telah saya post mengenai CARA MENTION RAKAN DI GOOGLE PLUS.
Berbalik kepada tajuk di atas iaitu TUTORIAL CARA MENTION BLOGGER DI BLOG POST. Ok mungkin anda kurang paham apa yang saya maksudkan.

Jom ikuti langkah-langkah bagaimana cara nak mention blogger di blog post? dan apa itu mention blogger di blog post? Cuba lihat cara saya mention blogger di blog post dengan menggunakan Google plus profile.

Contoh: Saya ingin mention salah seorang rakan blogger iaitu rakan blogger saya bernama Hatimi Tahirruddin.
Cuba lihat gambar di bawah ;
TUTORIAL CARA MENTION BLOGGER DI BLOG POST
Ok bagaimana cara nak mention blogger di blog post? caranya tetap sama dengan facebook atau google plus. Ikuti langkah CARA MENTION BLOGGER DI BLOG POST di bawah;

Semasa anda menulis / menaip entry di ruangan COMPOSE | HTML (bukan HTML) dan ingin tag / mention, anda cuma perlu TAIP simbol ini "@" atau simbol "+" di ikuti dengan nama rakan blogger anda.

Lihat contoh gambar di atas seperti dalam bulatan di atas.

Mudah kan? ok dengan cara ini secara tidak langsung apabila kita klik pada link rakan yang di mention tersebut kita akan dibawa ke page google plus dan semua entry rakan anda tersebut boleh di terjah dari situ jika beliau share entry menggunakan google plus.
Nota : banyak kebaikan kongsi entry di google plus ni. kenapa? kerana google plus bersifat "dofollow" dan setiap entry anda yang berkualiti akan di index kan di google.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

15 blogger-facebook:

  1. patutlah aku tersedak2...nama aku kena mention dalam post ni rupanya...hahaha...

    ReplyDelete
  2. bagus ni... ;) senang nak taip nama diorang nanti... ;)

    ReplyDelete
  3. salam potia :)

    menarik...nanti bole cuba

    ReplyDelete
  4. thanks 4 da info potia...nanti nak try la..hehe :)

    ReplyDelete
  5. ct slalu gk mention nme blogger tp stgh org xske :D

    ReplyDelete
  6. some other key to a respectable is the logical thinking behind
    your desire to commence a blog. So an 18-to-1 disparity for certain seems much more fair a benchmark of
    the popularity of construction cyberspace communities The Future of blogging, 2010.


    Here is my weblog; click here

    ReplyDelete
  7. Bagus yntuk memantapkan blog kita nanti.

    ReplyDelete
  8. godek2 tutorial dlm blog encik potia. Trm kasih...

    ReplyDelete
  9. @ctktak suka? suruh dia jgn jd blogger ekekek blh gitu?

    ReplyDelete
  10. Wah template dh baru.. shoutbox dh xde yeh? tmplate ni lagi kemas.. terutama tang tab kt sidebar tu..

    cara ni cuma boleh buat di blogspot je kan? kalau guna WLW xboleh..T___T sbb spanjang blogging gua blum pernah taip entry kt blogspot..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum... terima kasih seb sudi share ttg ni. sangat2 membantu saya yg newbie dlm dunia blogging ni :-)

    jemputlah ke blog saya http://zinziemeewah.blogspot.com

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: TUTORIAL CARA MENTION BLOGGER DI BLOG POST Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa