Latest News
Monday, July 29, 2013

Cara Gantikan Older Post Newer Post Kepada Tajuk Entry

Cara Gantikan Older Post Newer Post Kepada Tajuk Entry

Cara Gantikan Older Post Newer Post Kepada Tajuk Entry
Kali ini nak share tutorial bagaimana Cara gantikan older post dan newer post kepada tajuk entry suapaya lebih menarik dan di sifatkan lebih mesra SEO, sebelum pengubahsuaiaan pada kod HTML ia kelihatan seperti gambar rajah di atas seperti di dalam bulatan merah tersebut.

Langkah mudah bagaimana cara untuk gantikan older post, newer post kepada tajuk entry adalah seperti berikut;

  1. Login dashboard
  2. Template
  3. Edit HTML
  4. Cari kod ini </head> dengan menggunakan key (ctrl+F)
Ok, setelah jumpa kod </head> sila paste kod ini betul-betul di atas kod </head> tadi. Kodnya seperti di bawah:
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js"></script>
Kemudian save.

Selepas itu pergi ke layout sila klik "Add a gadget" dan "Add HTML/Javascript" dan paste kan kod di bawah ini :
<!-- Post title blog START -->
<style type="text/css">
#blog-pager-newer-link {font-size:90%;width:200px;text-align:left;}
#blog-pager-older-link {font-size:90%;width:200px;text-align:right;}
</style>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function(){
var newerLink = $("a.blog-pager-newer-link").attr("href");
$("a.blog-pager-newer-link").load(newerLink+" .post-title:first", function() {
var newerLinkTitle = $("a.blog-pager-newer-link").text();
$("a.blog-pager-newer-link").text("<< " + newerLinkTitle);
});
var olderLink = $("a.blog-pager-older-link").attr("href");
$("a.blog-pager-older-link").load(olderLink+" .post-title:first", function() {
var olderLinkTitle = $("a.blog-pager-older-link").text();
$("a.blog-pager-older-link").text(olderLinkTitle + " >>");//rgt
});
});
</script>
<!-- Post title blog END -->
Kemudian save, dan cuba lihat hasilnya. Contoh Cara Gantikan Older Post Newer Post Kepada Tajuk Entry akan kelihatan seperti di bawah.
Cara Gantikan Older Post Newer Post Kepada Tajuk Entry

Selamat mencuba. Sebarang pertanyaan sila kemukakan di ruangan komen.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

8 blogger-facebook:

  1. Assalammualaikum, entri guide yang bagus, kemas dan mudah faham, ahak amcam is review entri nie ok tak?

    p/s: is isi tabung Hishop satu.

    ReplyDelete
  2. Teruslah berbagi informasi tentang OLDER POST... mengunjungi blog yang bagus dan penuh dengan informasi yang menarik adalah merupakan kebahagiaan tersendiri.

    ReplyDelete
  3. tq kongsi info yang menarik ni yer

    ReplyDelete
  4. Terima kasih. Dah lama cari tuto ni :)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih SB.. Saya ubah suai sikit saiz font dan width supaya sesuai dengan blog saya..

    ReplyDelete
  6. macm best je huhu posyar pkai header balik eyh nice

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Cara Gantikan Older Post Newer Post Kepada Tajuk Entry Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa