Latest News
Friday, September 27, 2013

Facebuk Semakin Tidak Sesuai Pengguna bawah Umur

Facebook Semakin Tidak Sesuai Pengguna bawah Umur | Assalamualaikum dan salam hormat buat saudara saudari sekalian. Kenapa saya mengatakan Laman muka buku (facebook) tidak lagi sesuai bagi pengguna anak-anak atau adik-adik kecil terutama bagi pelajar-pelajar yang seringkali menggukan platfom facebook sebagai untuk mecari rakan, membuat diskusi dan sebagainya.

facebook semakin tak mesra pengguna
Sememangnya beriklan di laman facebook dapat meningkatkan perniagaan. Akan tetapi ada iklan-iklan yg di paparkan kurang sesuai dengan peringkat umur bagi pelayar-pelayar laman sosial ini kerana gambar iklan yg di gunakan terlalu menjolok mata.

Bagi pendapat peribadi saya, dengan munculnya gambar-gambar iklan di ruang "sidebar" kanan facebook sedikit sebanyak memberi kesan negatif terutamanya bagi remaja-remaja di bawah umur. Sehinggakan keinginan ingin mencuba semakin membuak-buak. Ekpresi bentuk badan serta saiz payudara model iklan itu sendiri sudah cukup memberi kesan yang kurang enak di mata jika di layari di depan orang-orang tua teutamanya ibu bapa. Pasti ada yang ghairah dan cenderung ingin mencuba mahupun terdetik untuk melayari laman-laman porno dan melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya di lakukan di usia muda ini.

Kesimpulannya : Kalau nak berniaga pun.. jangan pikir keuntungan je.. pikir juga kesan pada orang ramai. WAJARKAH mempromosi produk suami-isteri anda paparkan gambar lelaki dan wanita tak berbaju di atas katil. Tidak berkesankah jika anda menggunakan gambar suami-isteri yang lengkap dengan pakaian?

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

7 comments:

  1. masalah yg tak mampu dibendung... ibu-bapa kena mainkan peranan mendidik dan jaga anak2 mereka dari terpaut dgn iklan2 yg begitu...

    ReplyDelete
  2. skrg ni mmg sume tu ada je...klu bdk2 on9 kn xelok tu...dr xtau dorg jd tau

    ReplyDelete
  3. dunia tanpa sempadan..tapi facebook sepatunya peka keadaan macam ni..hu3

    ReplyDelete
  4. rasanya susah juga nak kawal gambar dari iklan macam ni. harap akan ada kawalan lebih baik akan datanglah.

    ReplyDelete
  5. Ada tu tentang forex je pun tapi letak gambar breast pompuan besau2 pelik gua..

    ReplyDelete
  6. Susah jugak nak disekat. Eventually budak2 ni dapat juga access pada bende-bende ni dan jika yg tidak pantau akan sumbernya, maka bahana kelak di masa akan datang. Oleh itu, ibu bapa kena pantau dan kena rajin berkomunikasi dgn anak-anak terutama dalam bab2 ni. Memang tak selesa, tetapi lebih baik jika kita yg terangkan daripada budak2 yg tak tahu sapa lah diaorg tu...

    ReplyDelete
  7. Dekat sekolah cikgu tanya, "Siapa yang online tu ada pergi tengok gambar-gambar lucah?" Semua jawab ada.. Online faceebook, iklan terkeluar dekat tepi.. tak nak tengok pun sudah TERtengok.. hmm.. Kalau nak iklan pun tak payah nak guna model yang memakai pakaian yang mencolok mata..

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Facebuk Semakin Tidak Sesuai Pengguna bawah Umur Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa