Latest News
Tuesday, September 17, 2013

Kasihnya Ayah

Sekadar kongsi cerita.

Pagi tadi:
Pergi ke bank, bayar hutang kat cash deposit atm. Di belakang, ada seorg pakcik berdiri.

Nak, boleh tolong saya?
Ya, boleh pakcik.
Tolong saya masukkan duit sbb selalunya ada pegawai yg tolong.
Hari ini cuti public cik..

Duit utk anak pakcik ya?
Ya.dia belajar di selangor - uia.

Duit dmasukkan utk anak pertama.
Berjaya.
Jumlah yg sama tapi kali ini ada rm10 5keping, rm50, rm100. Semua duit masuk dlm mesin tapi yg rm100 keluar semula. 2kali.

kasihnya ayah, bakti ayah pada anak, kasih ayah pada anak
Gambar sekadar hiasan

Pakcik ada duit lain?

Tak ada nak.

Sempat mata ini menjeling ke dlm porch pakcik itu(maafkan saya). Tinggal rm7 sahaja.

Hati mula tersentuh.

Cuba lagi masukkan.
Moga dpermudahkan.
Alhamdulillah berjaya.
Jelas rasa lega tlihat di riak wajahnya.

Berlalu tapi perlahan..

Ingin kutahu dia naik apa..

Motor.
Dlm hujan renyai.
Terlihat wajah kepayahan.
Mengalir air mata.
Semoga pengorbanan seorang ayah itu dberi ganjaran syurga.
Belajarlah sungguh2 wahai anak2 kpd pakcik itu.

RM400 utk 2org anak.
Sikit utk dirinya memadai..

Moga ALLAH memberkati pakcik itu.
Moga ALLAH luaskan rezeki semua ayah di luar sana.
Moga ALLAH kurniakan kesihatan yg baik utk ABAH yg selalu saya sanjungi..

Kepada semua pelajar:
Belajarlah sungguh-sungguh utk membalas jasa ibubapa kita..

Sumber Fb
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

6 comments:

  1. macam pernah baca kisah ini..ya tapi di mana?

    ReplyDelete
  2. teringat arwah abah.. dulu abah pun every week pegi bank nasional masukkan duit utk kami adik beradik bergilir2.. sampai org kaunter tu mmg kenal la. masa tu 5 org sekolah serentak... abah pegi bank pun naik motor jugak. kalau ujan mmg terpaksa harung jugak... itulah pengorbanan seorang ayah... :'(

    ReplyDelete
  3. KA baca sambil ada air yg bergenang di hujung mata.. AL fatihah untk arwah abah !

    ReplyDelete
  4. Emm begitulah kasih seorang ayah...

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Kasihnya Ayah Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa