Latest News
Thursday, September 04, 2014

Cabaran 30 Hari | Buku Kegemaran Anda

Cabaran 30 Hari | Buku Kegemaran Anda | [Day 4] Makin seronok bila blogger yang sahut cabaran 30 Hari ni ada yang buat entry dalam keterpaksaan. Selain sifat malas dan liat, cabaran macam ini mampu mendisiplinkan diri untuk sentiasa update entry setiap hari. Siapa gagal maka di dianggap tertewas dan tidak berdisplin dalam ber blog.

Cabaran 30 Hari
Buku berkaitan dunia photography

Buku Kegemaran Anda

Apa buku kegemaran anda? Pada SB (SilenceBlogz) agak susah nak senaraikan buku apa. Kalau jenis-jenis buku kegemaran bolehlah di senaraikan sedikit. Maklumlah kebiasaanya buku-buku yang dah SB baca, jarang di ulang membacanya. Di tambah pula SB bukan jenis ulat buku. Cuma lalat buku je... baca tengok-tengok gambar je.. hahaha...

Buku Cabaran 30 Hari

Ok, untuk buku pilihan SB sebagai buku kegemaran SB adalah buku yang berkaitan dengan dunia DSLR atau Kamera. Nak tahu kenapa? biasalah, dalam dunia photography kalau dah gila kamera memang macam ni lah gelagat sebagai photographer main-main ni.

Cabaran 30 Hari | Buku Kegemaran Anda
Buku Tentang Photography - Oleh Robert Rodriguez Jr


Pendapat SB pada sesebuah buku, kepada pembaca kebiasaanya isi kandungan penulisan lebih penting dari gambar yang di lampirkan di setiap helaian buku atau majalah tersebut. Tetapi mengikut perspektif seorang yang minat dengan dunia kamera pendangan utama adalah pada gambarnya. Tidak kiralah mungkin ada kritikan mahupun pujian tarhadap sesuatu gambar yang di lampirkan. Apa yang lebih penting jurugambar lebih mementingkan pelajaran bagaimana untuk menghasilkan gambar yang menarik atau lebih menarik seperti di dalam buku bacaannya. Apa yang penting adalah bagaimana teknik sesuatu gambar itu di dihasilkan.

Nampak tak ayat di atas terlalu ikut buku. Itulah peranan buku. Untuk cabaran 30 hari, Buku Kegemaran Anda apa pula?
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

9 blogger-facebook:

  1. memang itu passion dia...clap clap clap

    ReplyDelete
  2. oh, ini bukunya..
    patutlah pro

    Happy Bithday brader!

    ReplyDelete
  3. Wow so ilmiah..kalau yaya baca, ngantuk la..suka buku tfk gambar je..huhu

    ReplyDelete
  4. Kalau dah minat, sanggup cari buku... Kan

    ReplyDelete
  5. Eh! Saya pun ada buku Digital Photography Book tu. Empat2 volume ada tapi khatamnya tidak pun T.T Dah tu camne nak lawan fotografi abang Potia kita ni... haha!

    ReplyDelete
  6. kalau dah minat kan... thumbs up bro. Tambah ilmu, tambah teknik, skill kemahiran dlm bidang yg diceburi. Whooo,hebat!
    (kami tak reti amik gambar)kekekeke,

    ReplyDelete
  7. Hehe... kelakar2... tp buku tu memang best Potia... syok kan jd camera man ni?

    ReplyDelete

Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Cabaran 30 Hari | Buku Kegemaran Anda Rating: 5 Reviewed By: potia casadelarossa