Latest News
Tuesday, April 24, 2012

GIDEON SUNDBACK CELEBRATED IN A GOOGLE DOODLE

Gideon Sundback disambut dengan interaktif zip Google coretan pada laman utama enjin carian. Gambar: Screengrab
Coretan terkini google, zip gergasi di paparkan di pusat laman utama enjin carian, menandakan ulang tahun Gideon Sundback, jurutera Sweden-Amerika elektrik yang sering dikaitkan dengan pembangunan peranti pengancing yang merevolusikan industri pakaian.

Sebelum campur tangan Sundback, idea bagi pengikat berdasarkan gigi yang saling bertaut telah diedarkan di kalangan jurutera selama lebih daripada 20 tahun tetapi tiada siapa yang telah disempurnakan.

Inovasi beliau adalah untuk meletakkan Lesung pipi di bawah setiap gigi dan mata pena yang terletak di atas yang akan menduduki selamat dalam Lesung pipi gigi di atas.

Hasilnya, menyertai antara dua baris gigi ketika itu kuat kerana tidak ada gigi yang mempunyai ruang yang cukup untuk bergerak ke atas atau ke bawah dan datang selain. Beliau juga telah menghasilkan mesin pembuatan untuk ritsleting yang baru.

Dilahirkan pada April 24, 1880, di Småland, Sweden, beliau berpindah ke Jerman mengikuti pengajian dan berhijrah pada tahun 1905 kepada AS, di mana beliau mula bekerja di Westinghouse Electric dan Pembuatan Syarikat di Pittsburgh, Pennsylvania.

Setahun kemudian, beliau telah diupah untuk bekerja untuk Syarikat Fastener Sejagat di Hoboken, New Jersey, dan menjadi pereka kepala pada tahun 1909.

Sundback mulanya mencadangkan zip baru sebagai gantian untuk hook-dan-mata pengikat di atas but wanita tetapi ia telah menjadi satu ciri biasa bagi lalat seluar dan pakaian oleh tahun 1930-an.

Sundback meninggal dunia keadaan jantung pada tahun 1954 dan telah dikebumikan di tanah perkuburan Greendale di Meadville, Pennsylvania.INCOMING SEARCH TERM :

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

1 comments:

NO SPAM ALLOWED !!!
Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: GIDEON SUNDBACK CELEBRATED IN A GOOGLE DOODLE Rating: 5 Reviewed By: Potia Casadelarossa