Latest News
Friday, July 19, 2013

Cara Expand Widget Recent Komen

Cara Expand Widget Recent Komen

Cara Expand Widget Recent Komen | Berikut adalah cara untuk expand widget recent komen di blog. Kegunaannya adalah berfungsi untuk menyingkatkan komen-komen yang berjela-jela.

Kelebihan widget ini adalah dia boleh memaparkan 99999 jumlah komen akan tetapi telah di pendekkan ruangannya agar tidak nampak terlalu panjang.

Lihat contoh bergambar di bawah;

Cara Expand Widget Recent Komen

Berdasarkan gambar di atas terdapat butang "Show all" , dengan butang itu anda boleh memaparkan lesemua jumlah komen tanpa di singkatkan atau "expand".
Berikutnya terdapat juga butang " + " (dalam bulatan) yang mana dengan butang anda boleh membaca satu-satu komen yang mana anda kehendaki sahaja. dan simbol atau butang " - " (dalam bulatan) adalah untuk anda Unexpand kembali.

Susah nak gambarkan disini, sila salin dan pasang di sidebar blog anda. Tidak ada apa-apa yg perlu di edit cuma salin dan paste di ruangan mana yg anda suka.

Cara pasang Expand Widget Recent Komen ini sila ikuti seperti langkah di bawah;

  • Layout.
  • add a gadget
  • add html/javascript.
Kemudian save.

Kod yang perli di salin adalah seperti di bawah;

<style type="text/css" media="screen">.row-aa {        background: #f2f2f3; }.row-bb {        background: #F8F5F1; }.row-div {    margin:0px;   padding:5px; }.comment-header {   font-size:0.9em; //  border:1px solid #E0E0E0; //  background-color:#F3F3F3;   padding:4px;   margin-top:10px;   margin-bottom:5px; }.comment-box {  margin:0px;  padding:0px;  font-size:0.9em;  height:500px;  overflow:auto;}.comments1  {  //  background: #F3F3F3;   padding:3px;   border-left:1px dashed #A6A6A6;  color: #888888;  font-style: italic;  padding-top:4px;  margin-bottom:5px;}.comment-footer {  text-align:center;  font-size:0.9em;  padding:4px;  margin-top:5px;  }</style>
<div style="text-align: center" class="comment-header"><input class="comment-button" id="commshowall" type="button" onclick="if (this.value == &#39;Show all&#39;) { unfold_all(this); this.value=&#39;Hide all&#39;; } else { fold_all(this); this.value=&#39;Show all&#39;; }" style="width:8em;font-size:1em;font-family:Verdana,sans" value="Show all" /></div>
<div class="comment-box"><script type="text/javascript" src="https://silenceblogz-javascript.googlecode.com/files/expand-recent-comment-widget.js"></script><script type="text/javascript"  src="/feeds/posts/default?start-index=1&max-results=999&alt=json-in-script&callback=showrecentposts"></script><script type="text/javascript"  src="/feeds/comments/default?start-index=1&max-results=999&alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script></div>
Selamat mencuba.. 


INCOMING SEARCH TERM :

Cara Expand Widget Recent Komen, widget, javascript expand recent koment widget, widget recent comment
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

1 comments:

NO SPAM ALLOWED !!!
Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Cara Expand Widget Recent Komen Rating: 5 Reviewed By: Potia Casadelarossa