Latest News
Tuesday, August 09, 2016

Subhanallah ! Bunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali

Subhanallah ! Bunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali | Jika info ini benar-benar sahih maka jelaslah inilah yang di namakan Keagungan yang Maha Esa. Bunga ini di sifatkan cuma mekar setiap 3000 tahun sekali.

Udumbara Buddha

Bunga yang bernama Udumbara Buddha, yang mekar setiap 3,000 tahun, ditemui di bawah mesin basuh di Gunung Lushan, Wilayah Jiangxi, China. Youtan Poluo atau bunga Udumbara, yang menurut legenda Buddha, hanya mekar setiap 3,000 tahun, mempunyai saiz sekita 1mm. Miao Wei, 50, sedang membersihkan ketika ia mencari kumpulan bunga-bunga putih di bawah mesin basuh.

Mula-mula ia berfikir benda yang berbentuk seperti batang itu hanyalah semacam telur cacing. Namun, hari berikutnya ia mendapati bahawa di atas benda yang menyerupai batang itu tumbuh bunga-bunga putih dan sangat wangi.


Udumbara Buddha


Bangsa Jepun menyebut bunga ini dengan sebutan Udonge. Udonge dalam bahasa Bahasa Jepun (= E4 = BC = 98 = E6 = 98 = 99 = E5 = 8D = 8E) digunakan oleh Dogen Zenji untuk merujuk pada bunga pohon udumbara dalam kitab Sh = C5 = 8Db = C5 = 8Dgenz = C5 = 8D ("Perbendaharaan Mata Dharma Sejati"). Dalam dua dekad terakhir, sebahagian orang di dunia ini telah mencari bunga yang diyakini sebagai bunga Udumbara. Bunga ini pertama kalinya ditemukan di Korea pada 1997. Kemudian muncul di China, Taiwan, Hong Kong, Malaysia, Singapura, Australia, Amerika, Indonesia. Bunga ini boleh tumbuh pada logam, kaca, tanaman dan patung-patung Buddha.


Bunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun SekaliBunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun SekaliBunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali


Para ahli mempercayai bahawa bunga tersebut adalah spesimen ajaib bunga Youtan Poluo, atau disebut Udumbara atau Udambara (dalam bahasa Sanskrit) yang bererti bunga yang menguntungkan dari syurga.

Penerangan tentang Udumbara BuddhaBunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali

Sumber info : wiki
Sumber images : google images


INCOMING SEARCH TERM :

Bunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali, Subhanallah ! Bunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali, mekar setiap 3000 tahun, Udumbara Buddha
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

4 comments:

 1. err,,, mcm pelik je,, jadi pkok dia hidup selama 3k tahun la ek,,, mmm

  ReplyDelete
 2. macam pernah jumpa kelibat mcmni..

  ReplyDelete
 3. pertama kali dengar tentang bunga ni

  ReplyDelete

NO SPAM ALLOWED !!!
Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Subhanallah ! Bunga Ini Mekar Setiap 3000 Tahun Sekali Rating: 5 Reviewed By: Potia Casadelarossa