Latest News
Thursday, September 01, 2016

10 Doa Iblis yang Dimakbulkan Allah

10 Doa Iblis yang Dimakbulkan Allah | Assalamualaikum w.b.t, menurut definasi daripada laman Wiki (Wikipedia, ensiklopedia bebasIblis adalah makhluk ghaib yang dijadikan daripada api dan tidak dapat dilihat oleh pancaindera. Iblis termasuk dalam golongan yang menderhaka kepada Allah S.W.T. apabila enggan sujud kepada Nabi Adam a.s.


Sekadar Gambaran rupa Iblis
Gambar sekadar hiasan | kredit : google images


Pada awalnya , Iblis adalah salah satu golongan seperti Malaikat, Mereka rajin beribadah dan selalu tunduk kepada perintah Allah . Bahkan Iblis mempunyai tahap yang lebih tinggi dibanding malaikat. Dan mereka pun mendapat kedudukan menjadi penasihat malaikat. Namun hingga pada suatu peristiwa. Dimana ketika Allah telah menciptakan Nabi Adam. Lalu Allah memerintahkan malaikat untuk bersujud dihadapan manusia pertama itu maka , malaikatpun tunduk untuk melakukannya. Namun ketika giliran Iblis yang mendapat perintah yang sama, Iblis dengan tegas menolak, kerana mereka menganggap merasa lebih mulia dibanding Nabi Adam. Iblis merasa lebih mulia kerana diciptakan dari api sedang Nabi Adam dari tanah.


Kerana penolakan itulah Iblis mendapat murka Allah dan akhirnya terusir dari Syurga. Saat itulah timbul dendam Iblis kepada Adam , dengan satu tekat , Adam harus sama-sama terusir dari syurga.

Dan hingga kini, pergolakan antara penggoda dan yang digoda terjadi secara turun temurun dan telah berlangsung selama ribuan tahun. Alhasil iblispun berjaya mempengaruhi pembunuhan pertama diatas bumi oleh Qabil putra Nabi Adam. Maka kejahatan demi kejahatan akibat dari bisikan jahat itu terus terjadi hingga kini. Jika Kehendak Allah telah menetapkan iblis menjadi penghuni Neraka , maka iblispun mempunyai tekat yang sama ketika berusaha mengeluarkan Adam dari syurga, iaitu .. MANUSIA HARUS IKUT KE NERAKA! .

Dalam suatu kesempatan, Iblis datang menemui Rasulullah SAW. Dan ketika Nabi SAW mengetahui kedatangan Iblis , maka terjadilah dialog diantara keduanya, dan Rasulullah bertanya tentang permintaan Iblis pada Allah SWT.

Nabi Muhammad: " Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu? "
Iblis: " 10 macam"
Nabi muhammad : "Apa saja?"

Lalu Iblis pun menyebutkan satu persatu :

 1. Aku minta agar Allah membiarkan aku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan. Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba, aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.
 2. Aku minta agar Allah membiarkan aku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.
 3. Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.
 4. Aku minta agar Allah menjadikan bilik mandi sebagai rumahku.
 5. Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku .
 6. Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Al - Qur'anku
 7. Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku
 8. Aku minta agar Allah memberikanku saudara, maka Ia jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku . Allah swt berfirman, "Orang -orang boros adalah saudara -saudara syaitan". (QS. Al- Isra: 27).
 9. Aku minta agar Allah membuatku boleh melihat manusia sementara mereka tidak boleh melihatku.
 10. Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia. Allah menjawab, " Sila " , dan aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat. "


Iblis berkata: "Wahai Muhammad, aku tak boleh menyesatkan orang sedikit pun, aku hanya boleh membisikkan dan menggoda. Jika aku boleh menyesatkan, maka tak akan tersisa walau seorang pun ! Sebagaimana dirimu, kamu tidak boleh memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya rasul yang
menyampaikan amanah. Jika kau boleh memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini. Kau hanya boleh menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara. Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. Dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.

Rasulullah SAW lalu membaca ayat: " Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT" . ( QS. Hud: 118 - 119)  

Dan juga membaca , "Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku". (QS. Al -Ahzab : 38)

Iblis lalu berkata :

"Wahai Muhammad Rasulullah , takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para Nabi dan rasul, pemimpin penduduk syurga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk - makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. Aku si celaka yang terusir , ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu dan aku tak berbohong".

Sumber | Olahan : Admin | Info : Wiki 


INCOMING SEARCH TERM :

10 Doa Iblis yang Dimakbulkan Allah, informasi Islam, 10 permintaan Iblis yang dimakbulkn Allah
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

6 comments:

 1. Assalammualaikum...silenceblogz,

  wahh.. best baca, 10 permintaan iblis..

  mselim3

  ReplyDelete
 2. Allah befirman dengan maksudnya..."berdoalah kepadaku...nescaya akan ku perkenankan kepadamu...."

  waktu sakit susah hati rasa teraniaya rasa diskiti atau rasa berdosa....doalah jadi senjata kekuatan doalah yg akan memujuk hati dan perasaan doa juga adalah pembawa ketenangan....

  berdoalah dalam apa jua situasi kita....

  sedang syaitan yg dilaknat Allah makbulkan doanya...inikan kita umat Nabi Muhammad SAW.....

  ReplyDelete
 3. terima kasih atas perkongsian ini :-)

  Kepada pembaca lain,sila la lawat laman saya disini,banyak info yang anda belum tahu>>klik sini :-)<<

  ReplyDelete
 4. Allah perkenankan doa iblis untuk menguji keimana kita...good sharing BC...

  ReplyDelete
 5. nauzubillah...moga kita dijauhkan dari segala rasukan syaitan tu...thanks sharing...

  ReplyDelete

NO SPAM ALLOWED !!!
Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: 10 Doa Iblis yang Dimakbulkan Allah Rating: 5 Reviewed By: Potia Casadelarossa