Latest News
Monday, July 24, 2017

Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia

Gambar Masjid Ubudiah Masjid Terindah Malaysia | Informasi dan juga posting mengenai fotografi (photography) kali ini mengenai Masjid Ubudiah. Entry ini bukanlah untuk mengulas pasal gambar pun, sekadar berkongsi beberapa keping gambar yang telah saya ambil suatu ketika dulu semasa berkunjung ke masjid ini.

Masjid Ubudiah adalah salah sebuah masjid yang di katakan yang terindah di Malaysia. Januari yang lalu sempat singgah ke Masjid ini ketika mengikuti program Tahun Melawat Malaysia menerusi Railway Tourism Pakej

Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia
Pandangan dari sudut kiri Masjid Ubudiah

Masjid Terindah Malaysia

Semasa singgah ke masjid ini di hari terakhir mejelajah Perak, sempat mengabadikan beberapa keping gambar Masjid Ubudiah ini. Senibina dan struktur masjid ini cukup menarik dan SB sifatkan adalah yang paling indah setakat ini.

Gambar kubah berwarna keemasan Masjid Ubudiah
kubah berwarna keemasan Masjid Ubudiah


Gambar kubah berwarna keemasan Masjid Ubudiah
Gambar kubah berwarna keemasan Masjid Ubudiah

Sejarah Masjid Ubudiah

Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar Perak ini terletak di Bukit Chandan, antara masjid terindah di Malaysia. Kubahnya berwarna keemasan dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam.

Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia


Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia


Masjid Ubudiah ini diasaskan oleh Sultan Idris Murshidul Al-Adzam Shah bagi membayar nazarnya kerana telah pulih daripada penyakitnya. Pada tahun 1917, Masjid DiRaja ini siap dibina dan dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918).

Struktur Masjid Ubudiah

Masjid Ubudiah ini mempunyai 4 buah menara setinggi 126 kaki serta dikelilingi  oleh kubah-kubah di bahagian dalam yang menggunakan batu marmar berwarna merah dan putih yang dibawakan khas dari London dan Itali.

Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia
Empat menara setinggi 126 kaki mengelilingi kubah


Sehingga kini Masjid ini menjadi mercu tanda Masjid DiRaja Perak kerana sejarahnya dan keindahan Masjid Ubudiah ini sendiri.


INCOMING SEARCH TERM :

kubah berwarna keemasan Masjid Ubudiah, Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia, sejarah Masjid Ubudiah, informasi masjid Ubudiah
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

3 comments:

  1. Very very nice - setakat ni yang tengok depan mata masjid tercantik adalah Masjid Selat dekat Melaka & Masjid Besi dekat Putrajaya.

    ReplyDelete
  2. wah... keren... kuahnya didominasi dengan warna emas... terlihat sangat mewah dan berkelas. Semoga jamaahnya juga banyak.

    ReplyDelete

NO SPAM ALLOWED !!!
Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Gambar Masjid Ubudiah Terindah Malaysia Rating: 5 Reviewed By: Potia Casadelarossa