Latest News
Thursday, November 06, 2014

Teater Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala

Teater Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala | Berlokasi di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, bakal berlansung satu pementasan teater Bangsawan Sinbad, kali ini merupakan kesinambungan dari Teater Bangsawan Sinbad yang pernah dipentas oleh Bangsawan Grand Opera JKKN pada tahun 2009 Sinbad "Batu Permata Dewa".

Teater Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala
Teater Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala


Bagi mereka yang pernah menonton Bangsawan Sinbad pada tahun 2009, akan melihat sambungan kepada konflik Sinbad "Batu Permata Dewa" dalam Sinbad “Dendam Ratu Kala” yang akan dipentas pada tahun ini.

Sinopsis Teater Bangsawan SINBAD

Sinbad "Dendam Ratu Kala" mengisahkan apa yang telah terjadi selepas kematian Ratu Sheeba (Sinbad "Batu Permata Dewa") anak kepada Ratu Kala, Ratu Kala ingin membalas dendam di atas kematian anaknya lalu menculik Permaisuri Jasmin sebagai tebusannya. Sinbad menjadi hilang punca arah dimana kedudukan Kerajaan Ratu Kala di Alam Hitam dan ingin memulakan pelayaran, sementara itu ia berjanji jika tidak kembali dalam sempurnama, ayahanda saudara Jasmine Jaafar akan menjadi Sultan. Sinbad meminta pertolongan Tiga Setan Ratu Sheeba yang mengetahui Kerajaan Ratu Kala. Bagi memujuk Setan bertiga itu, dayang-dayang digunakan untuk memujuk.

Pementasan Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala
Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala

Sementara itu, Puteri Jasmin telah ditukar sifatnya menjadi Sheeba oleh Ratu Kala dan pelayaran Sinbad terhalang dengan kuasa sihir setelah berhempas pulas berjuang. Mereka selamat mendarat di Alam Sihir. Permaisuri Jasmine yang telah menjadi Ratu Sheeba diarah untuk membunuh Sinbad. Batu Permata Dewa Ratu Jasmin telah digunakan bagi memulihkan Puteri Jasmine dan dengan bantuan Setan-Setan bertiga yang membantu Sinbad bagi menewaskan Ratu Kala dengan gabunan Batu Permata Dewan dan Tongkat Sakti Ratu Kala. Sementara itu Jaafar berangan-angan ingin memerintah Kerajaan Sinbad tetapi malangnya Sinbad sampai pada waktunya dan terbocor rahsia Jaafar bersengkongkol dengan Ratu Kala.

 • Tarikh : 7-9 November (Jumaat – Ahad)
 • Masa: 8.30 Malam
 • Persembahan : PEMENTASAN TEATER BANGSAWAN SINBAD.
 • Tempat: Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.
Terima Kasih kepada Destination Malaysia atas jemputan media.


INCOMING SEARCH TERM :

Teater Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala, SINBAD Ratu kala, Teater Sinbad
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

3 comments:

 1. Tak pernah lagi SP tonton teater..menarik kot..

  ReplyDelete
 2. yang 2009 tu saya tengok. memang best teater sinbad ni.. Tapi yelah 2009 bujang lagi.. 2014 dah ada anak.. Nangis je tengok promo.. Apapun yang berkesempatan pergi tengok, jangan tak tengok. best.

  ReplyDelete
 3. belum berkesempatan tengok teater.

  ReplyDelete

NO SPAM ALLOWED !!!
Sebarang Komen yang tidak berkaitan dengan artikel / SPAM akan Di PADAM. Terima Kasih.

Item Reviewed: Teater Bangsawan SINBAD Dendam Ratu Kala Rating: 5 Reviewed By: Potia Casadelarossa